Afdeling A: drie splinternieuwe composities

Triumphal Brass

We gaven u al mee dat er in afdeling A een nooit eerder uitgevoerd opgelegd werk zou zijn: Triumphal Brass van Jan de Haan. Ook voor afdeling C werd op vraag van het organisatiecomité een nieuw werk geschreven: Bachetto van Johan Evenepoel.

Brassband Buizingen en Festival Brassband lieten echter ook elk een werk schrijven, waarmee ze zullen deelnemen aan het VOBK 2010.

Earthrise

Earthrise

Earthrise - William Anders (1968)

De dirigent van Brassband Buizingen, Luc Vertommen, vroeg de kersverse associate composer Nigel Clarke een wedstrijdwerk te schrijven voor de band.

Earthrise‘ is de naam van een van de meest iconische foto’s ooit. Hij werd genomen door de bemanning van Apollo 8 op 24 december 1968, tijdens de eerste bemande NASA-missie naar de Maan.

De componist heeft de opwinding en hoop die de Apollo 8-missie naar de wereld bracht proberen vatten. De raketlancering en daaropvolgende gewichtsloosheid werden omgezet in muziek. De kern van het werk is het moment waarop Aarde in zicht komt als het enige gekleurde object in een monochroom universum. De finale van het werk klinkt als Apollo 8 die met een snelheid van 25.000 mijl per uur weer naar Aarde raast en uiteindelijk een duik maakt in het water van de Stille Oceaan.

De verschillende sferen van ‘Earthrise’ zijn ook gevat in een gedicht dat door Martin Westlake speciaal werd geschreven bij de score.

Lees `Earthrise to feature at the Flemish Open Brass Band Championships’ op www.nigel-clarke.co.uk

Bestel nu tickets
Ticketprijzen

Chorale Tangents

Kenneth Downie

Kenneth Downie

Kenneth Downie kreeg van Festival Brassband de opdracht een werk gelijkaardig aan St. Magnus te schrijven.

Chorale Tangents‘ werd geïnspireerd door de hymne ‘Now thank we all our God’ van de hand van pastoor Martin Rinkhart, die leefde tijdens de Dertigjarige Oorlog. Geweld en hongersnood vierden hoogtij; Rinkharts huis was een schuilplaats voor wanhopige vluchtelingen terwijl de pest duizenden levens eiste. Rinkhart schreef de hymne in 1636, ze werd gebruikt als dankgebed bij het einde van de oorlog in 1648.

De componist aan het woord: “Ik wilde in mijn muziek de gebeurtenissen laten horen, die de voornaamste aanleiding waren voor het schrijven van de tekst van deze hymne. Die woorden drukken geen banale dankjewel uit, maar een diepgewortelde dankbaarheid geboren uit jarenlang verdriet en ellende. Het werk passeert langs vreugde en uitbundigheid, maar ook woede, geweld en wanhoop. Op het einde klinkt de triomfantelijke lofzang luider dan alle tegenslag.”

Bestel nu tickets
Ticketprijzen