De muziek

Opgelegde werken

Elke band brengt een programma dat niet langer duurt dan dertig minuten. Het moet ten minste bestaan uit een kort opgelegd werk en een wedstrijdwerk van eigen keuze. De opgelegde werken zijn Flashlight (Jan Van der Roost), Prelude to a Hero (Joop van Dijk), Prelude and Choral (Stijn Roels, première) en Fanfare for a Festival (Peter Meechan).

Vrije programma

Deze opgelegde werken zijn eerder korte introducties. De deelnemers beschikken over veel extra tijd om hun sterke punten in de verf te zetten met een vrij te kiezen aanvullend programma. Een greepje uit de programma-inzendingen: Blitz (Derek Bourgeois), Journey to the Centre of the Earth (Peter Graham), Audivi Media Nocte (Oliver Waespi), Music of the Spheres (Philip Sparke), The Saga of Haakon the Good (Philip Sparke), Tallis Variations (Philip Sparke), Partita (Philip Wilby), Penlee (Simon Dobson), Renaissance (Peter Graham) and Dimensions (Peter Graham).

Premières

Het VOBK-publiek krijgt nog twee andere premières voorgeschoteld. Hermann Pallhuber schreef A Fanfare of Bells dat op het programma staat in de A-afdeling. In dezelfde afdeling krijgt u ook een wedstrijdpremière van het splinternieuwe stuk When Worlds Collide, van de hand van de Britse componist Nigel Clarke. Dit werk belooft zeer spectaculair te gaan worden, aangezien het is gebaseerd op de sfeer en het sentiment rond de Amerikaanse cult sciencefiction films uit de jaren vijftig.

“`When Worlds Collide´ seeks to recreate the atmosphere and sentiment of the American cult Sci-Fi movies of the 1950’s such as Robert Wise’s 1951 film `The day the Earth Stood Still’ and `Invasion of the Body Snatchers’ directed by Don Siegel in 1956, as well as Rudolph Maté’s 1951 film `When Worlds Collide’. It is programmatic with subtitled sub-sections: Crop Circles – Lights in the Sky – Strange Happenings – Sightings – “We Come In Peace” – Alien Abduction – Analysis of the Earthlings – Teleportation – New Understandings – Visions of Far Off Worlds – Colonisation! I have tried to design `When Worlds Collide´ to sound uniquely different depending on the band that is performing it.” — Dr. Nigel Clarke