De juryleden voor het VOBK 2014

Op zaterdag 5 en zondag 6 april zullen Rob Goorhuis, Blaise Héritier en Frank Renton in vier afdelingen de winnaar bepalen van het Vlaams Open Brassband Kampioenschap 2014. Natuurlijk kunnen alle deelnemers rekenen op een constructieve beoordeling van hun muzikaal programma.

rob goorhuis

Aan Rob Goorhuis (NL) hebben we gevraagd om voorzitter te zijn van dit juryteam.

Rob Goorhuis is een van de toonaangevende componisten van dit moment. In een zeer eigen idioom schrijft hij werken voor uiteenlopende bezettingen. Zijn vernieuwende impulsen voor de Nederlandse blaasmuziek hebben bijgedragen aan een stormachtige ontwikkeling van het repertoire.

Hij treedt vaak op als jurylid bij concertwedstrijden van blaasorkesten en koren. Als componist is hij autodidact. Hij componeerde vele werken als verplichte werken voor de concoursen van de landelijke federaties en andere aansprekende organisaties. Rob Goorhuis is “Composer in Residence” van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest.

In 2003 ontving Rob Goorhuis de Gerard Boedijn Penning wegens zijn verdienste voor de Nederlandse blaasmuziek. In 2006 werd Rob Goorhuis benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Tijdens het Farewell Concert van de European Brass Band Contest op 6 mei 2012 in de Doelen te Rotterdam ontving hij de Piebe Bakker Award vanwege zijn inzet voor de instandhouding van de fanfare en zijn omvangrijke bijdrage aan het fanfarerepertoire.

blaiseheritierBlaise Héritier (CH) is dirigent van het Ensemble de Cuivres Jurassien, van het Blasorchester Siebnen en het Vocaal Ensemble EVOCA.

Blaise is sinds 2004 voorzitter van de muziekcommissie van de Association Suisse des Musiques.

Blaise bedacht en creëerde in het verleden al meermaals spektakels die muziek met andere kunstvormen samenbracht, zoals onder meer circus, symfonisch koor, klassieke piano, dansers, New Orleans Jazz, theater, film, schilders, dichters enzovoort.

frank rentonFrank Renton (UK) is muzikant, dirigent en als radiopresentator de stem van ‘Listen to the Band op BBC Radio 2.

Als trompettist was hij verbonden aan het Britse leger, en sprokkelde toen ervaring als dirigent waar mogelijk.

Nadien was hij directeur van een muziekschool in York, speelde hij bij Versatile Brass en ging meer en meer bij orkesten van de BBC werken.

In 1985 werd Frank Renton Eerste Dirigent van het Royal Artillerie Orchestra, Londens oudste professionele orkest. In 1988 werd hij Eerste Dirigent van het British Concert Orchestra, en begonnen de presentatieopdrachten van de BBC binnen te lopen.

Frank Renton is lid van de Worshipful Company of Musicians en Freeman van de Stad Londen.