Opgelegde werken VOBK 2016

Afdeling A: Behind the curtain (NIEUW van Ludovic Neurohr)

Deze concertprelude probeert de sfeer te vatten van het moment net voor het optreden, terwijl de band nog in de coulissen staat (“Behind the curtain”). Iedereen is nerveus en probeert zich te concentreren op de technische en muzikale moeilijkheden. Iets verderop in het stuk hoor je dat de muzikanten, nog steeds in de coulissen, wat zelfvertrouwen beginnen krijgen. En op het einde komt het moment dat de band op het podium stapt, klaar om de ‘winning performance’ te geven.

De Zwitserse componist en finalist van de European Composer’s Competition 2015, Ludovic Neuhror, schreef dit werk op vraag van de organisatoren van het VOBK voor afdeling A.

Verkrijgbaar via Kirklees Music.

Afdeling B: Log Out (NIEUW van Johan Evenepoel)

De Belgische componist Johan Evenepoel schreef dit werk op vraag van de organisatoren van het VOBK voor afdeling B. Het is een stevige, gebalde brok muziek die de bands op adequate manier op de rooster zal leggen.

Verkrijgbaar via www.evenepoel-editions.be.

Afdeling C: Light (van Fredrick Schjelderup)

‘Light’ is een kort concertwerk geschreven in 2008 en omvat melodische thema’s, technische passages en solo’s. Het hoofdthema werd aangeleverd door twee vrienden van de Noorse componist Fredrick Schjelderup. Het is geïnspireerd door de muziek van het Leger des Heils. De première werd gegeven in 2008 door de Manger Folk High School Band onder leiding van Tormod Flaten.

Verkrijgbaar via www.bvtmusic.be.

Afdeling D: Ouverture Noire (NIEUW van Stan Nieuwenhuis)

Deze donkere muziek roept een angstige, chaotische en verdrietige wereld op, in de nadagen van de terroristische aanslagen op 13 november 2015 in Parijs. Het thema start bij de bassen en naarmate het stuk vordert, wordt de muziek nerveuzer en chaotischer. Het dissonante eindakkoord geeft een onzekere toekomst aan.

De Belgisch-Nederlandse componist en winnaar van de European Composer’s Competition 2015, Stan Nieuwenhuis, schreef dit werk op vraag van de organisatoren van het VOBK voor afdeling D.

Verkrijgbaar via www.stannieuwenhuis.be.