VOBK 2018 – een overzicht

Op 21 en 22 april vormt de Mechelse stadsschouwburg andermaal het decor voor het Vlaams Open Brassband Kampioenschap 2018. Maar liefst 27 deelnemers zullen in 4 afdelingen een muzikaal programma brengen, dat moet bestaan uit een kort opgelegd werk en een aanvullend keuzeprogramma van alles samen maximum 30 minuten.

Zij brengen allen ook een groot werk uit het brassbandrepertoire. De uitvoeringen worden beoordeeld door een driekoppige, internationale jury en staan garant voor meer dan 12 uur koperblaasmuziek van de bovenste plank, gespreid over twee dagen. Op de Veemarkt, het plein voor de stadsschouwburg, worden op zaterdag- en zondagnamiddag kioskconcerten gespeeld – er staat ook een tent bemand door Brassband Hombeek waar u van een natje en droogje voorzien wordt.

Een chronologisch overzicht van wat u tijdens de wedstrijd kunt verwachten.

Afdeling C – Zaterdag 12:00

Het kampioenschap vangt aan met afdeling C om 12 uur op zaterdag. Mercator Brassband is de enige Belgische band in deze afdeling – zij worden uitgedaagd door 3BA Academy Band (Duitsland), Brass Band des Hauts de Flandre (Frankrijk), Ensemble de Cuivres Jurassien B (Zwitserland) en de Jugendbrassband Oberösterreich (Oostenrijk).

Op het programma staat natuurlijk het opgelegde werk Black Hole van Stijn Aertgeerts , daarnaast kunt u luisteren naar onder meer Ex Terra Lucem (Jonathan Bates), 2 x Kingdom of Dragons (Philip Harper), Brass Triumphant (Gareth Wood) en Masque (Kenneth Hesketh).

Tickets

Tickets voor Afdeling C kosten 6 euro.

Afdeling A – Zaterdag 16:00

Op zaterdagavond komt de hoofdbrok aan de beurt in afdeling A, vanaf 16 uur. Brassband Heist, Festival Brassband, Kortrijk Brassband en Noord-Limburgse brassband verdedigen de Belgische kleuren. Onze wedstrijd is ook al jaren zeer populair bij de Nederlandse brassbands en dat bewijzen ook dit jaar weer Brassband de Bazuin Oenkerk, Brassband Rijnmond, Provinciale Brassband Groningen en Soli Brass uit Leeuwarden. Uit Zwitserland vervoegt Musikgesellschaft Risch-Rotkreuz de deelnemers; uit Frankrijk neemt Hauts de France deel en uit Italië Brass Family Band.

Op het programma staan naast het opgelegde werk Second to None (Philip Sparke) ook en onder (veel) meer Vita Aeterna Variations (Alexander Comitas), Perihelion: Closer to the sun (Philip Sparke), Dances & Alleluias (Philip Sparke), Hypercube (Oliver Wäspi), Angels & Demons (Peter Graham), Spectrum (Gilbert Vinter), Jazz – Symphonic Dances for Brass Band (Philip Wilby), On the Shoulders of Giants (Peter Graham), From Ancient Times (Jan Van der Roost) en Destination Moon (Paul Raphael).

Tickets

Tickets voor Afdeling A kosten 20 euro in voorverkoop en 25 euro aan de kassa (indien nog beschikbaar).

Afdeling D – Zondag 9:30

Zondagochtend vroeg gaat de muziek verder met afdeling D die aanvangt om 9.30 uur. Het opgelegde werk, Embers (Tom Davoren) , wordt uitgevoerd door twee Belgische, een Nederlandse en een Duitse deelnemer: Brassband Leest, United Brass, Brassband Harp en Luit en Brassband Düren.

Op het programma onder meer Brass on fire! (Dean Jones), The Mermaid of Zennor (Philip Harper), Saint Saëns Variations (Philip Sparke) en Viking Age (Thierry Deleruyelle).

Afdeling B – Zondag 12:30

Aansluitend, vanaf half een, kunt u luisteren naar de deelnemers in afdeling B, die het opgelegde werk Toccatina (Olivier Marquis) moeten uitvoeren. In deze afdeling vinden we ook een mooie deelnemerslijst terug uit vier landen: Atout Vent (Frankrijk), Brass Band A7 (Duitsland), Brassband Kunst naar Kracht (Nederland), Brassband Merum (Nederland), Brassband Pro Rege Heerenveen (Nederland), Koninklijke Brassband “De Grensbewoners” Smeermaas (België) en Young Brassband Willebroek (België).

In deze afdeling kunt u drie keer luisteren naar Excalibur (Jan Van der Roost), naar Lions of legend (Thierry Deleruyelle), Cantabile (Philip Harper), Year of the D ragon (Philip Sparke) en Rhapsody in Brass (Dean Goffin).

Tickets D & B

Tickets, de hele zondag geldig, kosten 10 euro.

Praktisch

  • Tickets voor afdeling C, 21.4.2018, 12:00: 6 euro
  • Tickets voor afdeling A, 21.4.2018, 16:00: 20/25 euro
  • Tickets voor afdeling D & B: 22.4.2018, 9:30 & 12:30: 10 euro
  • Tickets zijn te koop via www.vobk.org/tickets
  • Gratis kioskconcerten op de Veemarkt op zaterdag en zondagnamiddag

Met de steun en medewerking van:

Stad Mechelen –  Lemca –  Besson –  Geneva InstrumentsRoga Percussion SolutionsJohn PackerAdams Percussion & BrassHal LeonardBVT MusicBand PressXpertvinumHoliday InnHet AnkerAXA BankElisabeth hotel – Vlaamse Brass Band Federatie